teisipäev, 25. jaanuar 2011

Kui Ansip elaks reaalsuses, oleks temagi ööuni napp

Edgar Savisaare ööune nappuse põhjuseks on tänase valitsuse tegemata tööst tingitud mure Eesti riigi ja rahva tuleviku pärast, mida võiksid jagada ka valitsuserakondade liikmed, kui nad vaid vaevuksid Eesti reaalse olukorraga tutvuda.

Savisaare konkurendid on seekord ikka uskumatult madalale langenud, spekuleerides võimaliku narkolepsia üle, mis on äärmiselt labane. Eks see näita, et asjast ei soovita nendel valimistel rääkida. Tegeletakse pidevalt erinevate pseudoprobleemide otsimisega. Meedia läheb, kas siis meelega või rumalusest selliste väljamõeldistega kogu aeg kaasa. Kui oravapartei esimees ja valitsusjuht Ansip suvatseks Toompealt alla rahva sekka tulla ja näha, kui väljakannatamatuks on tema poolt juhitud valitsus teinud elu Eestimaal, kus hinnaralli alles kogub tuure, kus rahvas lahkub massiliselt võõrsile tööd ja hoolivamat riiki otsima, kus tööpuuduse protsent rühib endiselt ülesmäge ja on kahe aasta taguse 100 000 inimese tasemel tagasi, kus maarahvas on oma muredega täiesti üksi jäetud, siis oleks loogiline, et ka Ansipi ööuni oleks lühike. Peaminister pole aga mures, vaid käib muudkui välismaal suusatamas ja muretuna tunneb end ka IRLi esimees Mart Laar, kes mööda Kariibi merd ringi seilab. Edgar Savisaar peab Tallinna linnapeana ära tegema palju sellist, millega riik ei ole siiani hakkama saanud, nagu näiteks tööpuudusega võitlemine, uute töökohtade loomine, majanduse elavdamine, munitsipaalkorterite ehitus, vee- ja teiste hindade ohjeldamine ning paljude teiste valitsust ükskõikseks jätvate mureküsimustega tegelemine.

Muide, näiteks Inglismaal olevat koalitsioonipoliitikutel komme opositsiooni sõnavõttude ajal demonstratiivselt silmad sulgeda ja teeselda magamist. Kahju, et mõni rumal pealinna opositsionäär ei mõista, et Tallinna linnapea võib harrastada sama taktikat, kuna midagi märkimisväärset asjalikku ei ole Tallinna opositsioon ehk Toompea koalitsioon suutnud viimasel ajal välja käia. Valimisteni on veel piisavalt aega, mistõttu võib vastaste poolt oodata veelgi pöörasemaid väljamõeldisi, mille ei ole mul soovi isegi spekuleerima hakata. Samas soovitan nii mõnelegi narkolepsia-loo väljamõtlejale minna oma vaimset tervist kontrollima. Sinna võiks kindlasti saata ka tänase peaministri, kes ei taju Eesti reaalsust. Muide, mäletame ju hästi, milliseid võtteid kasutati Arnold Rüütli puhul, kui ta presidendiks kandideeris. Temast püüti manada kuvandit, kui dementsest inimesest ja need jutud vaibusid koheselt, kui Ilves pukki pandi. Nüüd üritavad vastased sama skeemi mööda talitada. See kõik on nii läbinähtav ja primitiivne.

1 kommentaar:

Virgo Kruve ütles ...

Valimised võidab see, kes määratleb debati teemad ja pakub neile usutavaid lahendusi või siis lihtsalt lubab hästi palju häid asju. Eelmistel valimistel oli üksteise ülepakkumine. Nüüd ei taha keegi eriti seda meenutada ja raha ka õieti pole, et seda jagada. Järelikult jääbki üle leida muid põnevaid valimiste teemasid. Näiteks kodus sünnitamise seadus. Piisab ükskõik millest, et saaks vältida majandusest ja sotsiaaliast rääkimist.
Peaminister peabki tegelikult palgaline optimist olema, kes palga sees on ka veiderdamine. Näiteks sellel ajal kui majandus hakkas langema, ilmnes Ansipi eriline huvi suusatamise vastu ja ETV vahendusel saime teda näha küll Nõmmel treenimas, Türgi esimesel maratonil kui koos Jürgen Ligi´ga Vasaloppetil. Seekord jääb see üsna valimiste perioodi ja ilmselt väga treenida pole aega.
Poliitilises rünnakus on kuuldused head, sest neid on ühte või teist pidi raske tõestada, eriti tervist või luuret puudutavates küsimustes.