kolmapäev, 19. jaanuar 2011

Miks valitsus bensiinihinda kõrgel hoiab?

Kõik me oleme märganud, kuidas hinnad ülesmäge rühivad. Tihtipeale ei nähta selle taga tegelikke põhjuseid. Jutustatakse lugusid kartellidest, monopolidest ja maailmaturuhindadest. Sealjuures on räägitud ka sellest, et valitsus ei saa või ei suuda hindu kontrolli all hoida. Paraku on see puhas demagoogia. Õigem oleks arutleda selle üle, miks valitsus hindu taltsutada ei taha? Käesoleva arvamuslooga sooviksin lugejaga heita pilk nendesse võimalustesse, mis on Eesti tänasel valitsusel tegelikult olemas üldise hinnalanguse esilekutsumiseks.
 
Üle 50% bensiinihinnast võtab valitsus endale
Võti üldiseks hinnalanguseks peitub bensiinihinna langetamises, mis on aga Toompea valitsuse kätes ja otsustada. Valitsuse võimuses on vähendada käibemaksu ja kütuseaktsiisi, kuna hetkel läheb bensiinihinnast tervelt üle 50% otse riigikassasse.

Reformierakonna ja IRLi poliitikud poevad pidevalt nafta maailmahinna ja erinevate kartellide ning monopolide taha, jättes teadlikult varju võimaluse kohalikul tasandil olukorra leevendamiseks midagi ära teha.

Olgem ausad, tänasest bensiinihinnast moodustab kütuseaktsiis, mida on praeguse valitsuse ajal korduvalt tõstetud, juba ligi 36% ja käibemaks, mida tõsteti 18%lt 20%le, moodustab bensiinihinnast 16,67%. Kokku teeb see 52%, mis tähendab, et Toompea valitsus saab üle 50% bensiinihinnast otse oma taskusse.

Protsentide illustreerimiseks toon ka lihtsa näite: kui pere kulutused kütusele kuus ulatuvad 5000 kroonini, siis sellest haarab Ansipi valitsus endale üle poole ehk tervelt üle 2500 krooni ning tegelikult saab pere sõidu peale kulutada ainult umbes 2500 krooni.

Fakt on see, et kui vähendada käibemaksu ja kütuseaktsiisi, siis langeb ka bensiini hind. Kütusehinna lubamatult järsk tõus on omakorda toonud kaasa ka kõigi teiste kaupade ja teenuste hinnatõusu. Seega tooks bensiinihinna langus alla ka teised hinnad.

Millal valitsus lõpetab maksudega lollitamise?
Jääb üha enam mulje, et tänase valitsuse ainuke poliitika on bussiliine ja postkontoreid kinni panna ja tõsta toidu ja teised hinnad võimalikult kõrgele, et eesti rahva elu väljakannatamatuks teha. Eriti maapiirkondades. Teistmoodi pole võimalik selgitada olukorda Eesti majanduses, kus tulumaksu küll alandatakse, kuid tegelikke hinnatõusu põhjuseid valitsuse poolt ei puudutata. Maksudega toimub justkui tahtlik vigurdamine, ühtesid makse alandatakse ja sellest räägitakse laialt, aga samal ajal teisi makse märkamatult tõstetakse. Teisisõnu, raha kanditakse ühest taskust teise, aga rahvale näidatakse ainult seda taskut, kuhu raha justkui juurde tuleb.

Väga paljusid asju saaks tänane valitsus rahva hüvanguks ja heaolu tõstmiseks ära teha, ent ei ole seda siiani tahtnud või suutnud ette võtta, kuigi aega oli neil selleks möödunud neli aastat. Mõned päevad tagasi teatas reformierakondlasest rahandusminister Ligi, et kütuseaktsiisi valitsus langetama ei hakka, mistõttu võib eesti rahvas bensiini- ja teiste hindade langusest suu kenasti puhtaks pühkida ja isegi Soome bensiinist kallimat bensiini edasi osta. Pole midagi parata, teist või kolmandat valikut ei ole – rahvas peab 6. märtsil endale uue ja võimekama valitsuse valima, kui ta soovib suunamuutust paremuse poole.

Käesolev arvamuslugu ilmus 14. jaanuaril k.a. ajalehes Kuulutaja:


Kommentaare ei ole: