reede, 27. aprill 2012

Vähem lahmimist, rohkem argumente, härra Tohvri!

Kui Erik Tohvri kirjutas 20. aprillil ilmunud Postimehe lugejakirjas sellest, kuidas kurjus hävitab Eesti riikluse, siis osaliselt olen ma sellega isegi nõus. Peaminister Ansip kurjuslik nahaalsus on nii suureks kasvanud, et ta leiab oma mäe peal istudes, et valitsusjuht võibki kõigile näkku sülitada kui vaid tahab, nagu ta käitus ACTA toetajate, üliõpilaste, õpetajate, päästeametnike ja omavalitsuste puhul.

Suheldes erinevates Eestimaa paigus elavate maainimestega, siis selgub, et enamus nendest inimestest tahaksid saada hüvede osaks, mida Tallinna linnapea Edgar Savisaar pealinna elanikele pakub. Olgu selleks siis suurim pensionilisa Eestis, järgmise aasta jaanuarist kehtima hakkav tasuta ühistransport või munitsipaalkorterid inimestele, kes on elu hammasrataste vahele jäänud. Tallinna linnavalitsus proovib alati arvestada oma rahva soovidega, küsides neilt ka arvamust, kasvõi referendumi teel. Mina mitte-tallinlasena küll ei mäleta, millal peaminister Ansip on eesti rahva arvamust küsinud? Pigem vastupidi – Ansip lubas, et euro tulekuga hinnad ei tõuse, aga tegelikkuses on need lausa kordades lakke hüpanud.

2009. aastal kärpis Ansipi juhitav valitsus riigi eelarvet just kohalike omavalitsuste arvelt. Tallinnalt kooriti ainuüksi selle kärpe tulemusena miljoneid kroone linnaeelarvest. On imekspandav, kuidas on Tallinn sellise pideva tagakiusamise tingimustes ikkagi suutnud suurepäraselt toimiva kohaliku omavalitsusena püsima jääda. Siinkohal soovitan siiralt kirjanik Tohvrile külastada mõnda Lõuna-Eestis või Ida-Virumaal olevat omavalitsust ning tutvuda nende olukorraga. Kui Tallinn tuleb veel oma rahaasjadega toime, siis enamus omavalitsusi Eestimaal elavad nii kiduralt, et tulevad vaevu ots-otsaga kokku ning seetõttu pole lootuski, et külades olevad teed lähiaastatel üldse sõidetavaks saaksid.

Mis nüüd puudutab Tallinna linna juhtimisse ja et tänavavalgust on vähendatud, siis valgustuse enda arvelt poole keegi raha ära võtnud. Planeeritud summa eest saab vähem elektrit osta, kuna viimase kolme aastaga on elektrihind tõusnud pea 40% ning see tõuseb elektrituru avanedes ilmselt veel vähemalt 20%, kui mitte rohkem. Tänavalampe kustutatakse ikkagi võimaluste ja mõistuse piires. Teistest linnades ja valdades lülitatakse ööseks valgustus üldse välja. Sageli vähendatakse põlevate valgustite arvu aasta ringi. Pealinn seda endale lubada ei saa. Valgustatuks jäävad ülekäigurajad, elamurajoonid, ristmikud jne.

Samas on küüniline ja silmakirjalik väita, et lampide kustutamine mõjub inimeste turvalisusele, kui samal ajal vähendatakse IRLlasest siseministri Vaheri haldusalas politseipatrulle ja nende kütuselimiite ning suletakse päästekomandosid, millel on otsene mõju inimeste turvatunde vähenemisele.

Olen märganud, et Tallinna TV mõttetusest räägivad inimesed, kes pole peaaegu üldse seda telekanalit vaadanud. Võib-olla peaks kirjanikuhärra aja maha võtma ja end asjadega enne kurssi viima, sest varem olen lugenud Tohvri sulest ikka sisukaid ja analüüsivaid artikleid, mitte hüsteeriliselt lahmivaid lugejakirju. Demokraatia üks alustalasid ongi mõtete paljusus ja selle väljendamise võimalus. Kahjuks puudub Eesti meediaruumis paljudel inimestel kaasarääkimise võimalus, eelkõige puudutab see Tallinna linnateemasid. Samuti räägib Tallinna TV teemadel, millel peavoolumeedia Eestis keeldub peatumast. Seetõttu ongi igati loomulik, et loodi oma televisioon, kus saaks Tallinna inimestele edastada teavet linnaasjadest. Muide, kui Tallinn tahab olla euroopalik ja intelligentne kogukond, siis ta peabki astuma samme digitaalajastusse nagu on seda teinud ka meie naaberpealinnad Helsingi, Kopenhaagen ja Stockholm.

Kõige rohkem hämmastas mind aga see, et väärikas eas kirjanik vist ei mõista, et Eesti riigi narkomaanidega peab tegeleb Eesti riik eesotsas sotsiaalministeeriumiga, mitte Tallinna linn. Kuuldes aga, kuidas iga päev üks Eesti inimene HIVi nakatub ja oleme selle näitajaga Euroopa peaaegu viie esimese seas, siis tuleb paraku tõdeda, et selle probleemi lahendamine ei ole reformierakondlasest sotsiaalminister Pevkurile oluline.

(Lühendatud versioon tänases Postimehes)

Kommentaare ei ole: