kolmapäev, 25. aprill 2012

Mis eristab keskerakondlasest ja reformierakondlasest ralliperesid?


Songisepp ning Pentus ja Asmer

Lugesin äsja ühest kohtuotsusest, mis langetati Tallinna Transpordiameti ühele endisele ülemusele Mati Songisepale, kes mingite firmade abil hankis raha oma pojale selleks, et see saaks harrastada kardisõitu. Kohtuotsuses nimetatakse toimunut pistise võtmiseks. Mina ei tea, kas tegu oli tõesti pistisega või hoopis noore sportlase sponsoreerimisega. Samas tuli mulle meelde üks teine analoogiline juhtum.

Seitse aastat tagasi, 2005. aasta märtsikuus kirjutas Pealinn ja seejärel ka Kesknädal ühest juhtumist, kus Reformierakonna piirkonnajuht ja Tallinna Kesklinna vanem Keit Pentus lobistas linnavalitsust, et „Juhkentali krundid müüa tingimata koos KC Grupi maaga, mis kindlustaks „investorile" linna arvel 17 miljonit krooni vaheltkasu. Põhjus, miks Kesklinna vanem võitles nii hoogsalt KC Grupi huvide eest, oli perekondlik: Keiti vend Sten Pentus on vormelisõitja, kelle ametlikuks sponsoriks on AS KC Grupp. Selle firma omaniku Margus Reinsalu tütre Kristeli elukaaslaseks oli aga Sten Pentus...

Sten on oma õe eeskujul kätt proovinud ka poliitikas ning 2002. aasta valimistel tõi ta Mustamäel Reformierakonnale 58 häält“. (Kesknädal 9.märts 2005)

Mind hakkas huvitama, kas Pentust on selle korruptiivse tehingu eest kuidagi karistatud? Aga võta näpust – ei prokuratuur ega politsei pole soovinud seda asja arutadagi. Kuigi Pentuse 17 miljonit on kindlasti oluliselt suurem summa võrreldes Songisepale ette heidetud kardiskandaaliga.

Nii nagu pole mingit probleemi ka Reformierakonna kauaaegse poliitiku Toivo Asmeri poja Marko Asmeri spondeerimisega. Kuigi Eesti Ekspress on kirjutanud, kuidas Asmer on oma mõjujõudu kasutades rääkinud raha välja riigifirmadest ning teinud poja spordikire rahastamiseks koostööd ka all-ilmaga.

On selge, et vormelisõit maksabki kardihobist rohkem ja raha leidmine on mõlemal puhul erakordselt keeruline. Jääb aga täiesti arusaamatuks, miks Keskerakonna lihtliikme puhul kvalifitseerub firmadelt toetuse saamine pistiseks, mille eest karistatakse vanglaga, Reformierakonna juhtivtegelaste puhul piirdub asi aga vaid mõne lehelooga ning rallisõitjatele poegadele-vendadele rahaleidjad jätkavad rahumeeli ministriametites.

Kommentaare ei ole: