reede, 12. november 2010

Kas eesti rahvas on liialt keelekeskne?

Lugesin täna Eesti Päevalehest Jevgeni Ossinovski mõtteavaldust teemal „Võitlus kakskeelsuse tuuleveskiga“. Tundsin ka, et pean sõna sekka ütlema...

Eestlase nägemuse järgi on rootslane see, kes räägib rootsi keelt ja sakslane see, kes räägib saksa keelt ning hiinlane see, kes räägib hiina keelt. Tegelikkuses oleme sellise mõtlemisega maailmas vähemuses.

Meie mõtlemine on pärit meie keelekesksusest. Seda ei saa laita ega kiita. Seda tuleb vaid mõista. Näiteks juudid ei ole keelekesksed, vaid kultuurikesksed. Juutidel on mitmeid erinevaid keeli, ent mis neid ühendab on juudi kultuur. Selle alusel saab määrata, kas oled juut või mitte. Muidugi ka juudi usk, mis on teatud mõttes lahutamatuks osaks juudi kultuurist.

Teise näitena toon  iirlased. Iiri keelt räägivad väga vähesed. Põhikeeleks on iirlastel inglise keel iiri aktsendiga. Iirlasi ühendab taaskord kultuur, ent ka religioon, sest enamus neist on katoliiklased.

Kolmanda näitena lisaksin horvaadid ja serblased. Mõlemad rahvad räägivad ühte ja sedasama – serbo-horvaadi või horvaadi-serbia keelt. Vahe on selles, et horvaadid on katoliiklased ja serblased õigeusklikud.

Nagu näha, siis siin toimub rahvuslik eristumine usu baasil. Kuidas on lood šveitslastega, kes elavad riigis, kus on neli riigi keelt? Pole olemas hiina keelt, vaid on olemas hiina keeled. Tõsi ta on, kiri on neil kõigil üks. Oma tänase sissekandega tahan öelda seda, et kas eesti rahvana ei ole me mitte liialt keelekesksed? Võib-olla peaksime mõtlem keelest kaugemale? Võib-olla peaks esikohale panema hoopis eesti kultuuri ja eesti meele ning alles siis eesti keele? Usun, et eestlaste arv maailmas sellest üksnes võidaks!

2 kommentaari:

Asjadest ütles ...

Ära hakka Siret jälle õõnestama siin! Koguaeg on keegi eesti rahvast õpetamas -tee seda, mõtle toda, see on valesti, nii on paha...

Võibolla on just kõik väga hästi? Võibolla on eestlased Euroopa kõige arukam rahvas üldse?

Väheamal ajalugu tõestab seda.

Asjadest ütles ...

Ah jaa üks asi jäi veel ütlemata. Kui sa juba selle "liiga keelekeskne" teema üles võtsid, siis pigem võiks küsida, kas eesti meedia (sh sinu blogi) pole liiga parteikeskne?

Mõtle ise -kuivõrd läheb inimestele tegelikult korda mida mingid parteilased isekeskis sahistavad ja intriigitsevad -rahvas valib ikka vaid kord nelja aasta tagant.

Kuid ei! Parteilased pinistavad pidevalt mingit vingukannelt ja üritavad oma solgiga kõiki möödujaid üle kallata...

Võiks ju kuidagi inimesekesksemalt mõelda, mis? Et on lihtsalt inimesed...