neljapäev, 11. märts 2010

Tallinna müügimaksu isa – Ants Leemets

Hea lugeja, luba mul Sulle täna tutvustada Tallinna müügimaksu isa. Selleks on kuulus reformierakondlane ja endine Tallinna abilinnapea Ants Leemets. Tundub uskumatu, aga tõsi.

Reformierakond pooldab Tallinna müügimaksu
Aasta oli siis 1997, kui Reformierakond oli Tallinnas võimul ja plaanis kehtestada pealinnas ühe protsendilise müügimaksu ja võtta mitmesaja miljoni kroonine laen. Seetõttu ongi hämmastav ja kummastav lugeda tänase Tallinna Linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni juhi Remo Holsmeri sõnavõtte, kus ta kurjustab praeguse linnavõimuga, et see plaanib kehtestada müügimaksu. Reformierakonna õpipoiss Holsmer vist veel ei tea, et ei ole eetiline vastu vaielda oma vaimsele isale ja õpetajale Ants Leemetsale.

Ka tol ajal oli murekohaks, et kas mitte müügimaksu kogumine ja kontrollimine ei ole seotud lisakulutustega. 28. juuni 1997. aasta Eesti Päevalehes teatas Ants Leemets selle peale kindlalt, et müügimaks tasub end sellest hoolimata ära. Sel ajal oli Reformierakond raudkindel, et müügimaks on täiesti tasuv ettevõtmine, kuid nüüd on nad millegipärast sunnitud hoopis teist juttu rääkima, kuna nad on opositsioonis. Teatavasti on opositsioonil ikka kombeks vastanduda koalitsioonile, kuid kas ka süüa iseenda sõnu?

Reformierakond armastab makse, mitte Tallinna
Tõsi, ükski maks ei ole populaarne, kuid ometi on Eesti taasiseseisvumise ajaloos olnud just Reformierakond see, kes on tulnud välja erinevate maksude kehtestamistega. Toonase Tallinna abilinnapea Ants Leemetsa jaoks ei olnud müügimaksu kehtestamine kohalikus omavalitsuses mitte tühipaljas sõnakõlks, vaid ikka väga tõsine ja konkreetne plaan. See idee oli tol ajal sama tõsine, nagu see oli tänasel Reformierakonnal, tõstes eelmisel aastal käibemaksu kahe protsendi võrra ja viies kütuseliitris maksustava summa juba ligi 60%le.

Reformierakonna müügimaks kooris vaeseid
Mis on vahe 1997. aasta ja 2010. aasta müügimaksu kehtestamisel? Juba 1997. aastal nõustus Reformierakond sellega, et see toob endaga kaasa hinnatõusu. Ainuke ja väga suur erinevus tänasega on aga see, et enam kui kümme aastat tagasi ei näinud Ants Leemets ette mingisuguseid erandeid erinevatele kaupadele, vaid hoopis vastupidi. Kõikidele teenustele ja kaupadele tuleb kehtestada ühesugune üheprotsendiline müügimaks.

2010. aasta keskerakondlik linnavõim on aga seisukohal, et ei ole õige kõikidele kaupadele müügimaksu kehtestada. Nii ongi maksust prii leiva- ja saiatooted, piim ja enamik piimatooted, aga ka ravimid ja lastekaubad (rõivad, rõivamanused, homogeenitud tooted, toidusegud, jaemüügiks pakendatud imikutoidud ning mänguasjad, nende osad ja tarvikud). Ei maksustata ka ühistranspordipileteid.

Kaupmehed armastavad käibemaksu ja aktsiise
On hämmastav lugeda, kuidas Eesti Kaupmeeste Liit kaebab tänase müügimaksu kehtestamise üle. Samas aga Ansipi paarinädalase etteteatamisega käibemaksu tõstmisega ollakse vägagi rahul. Riik võtab möödunud aastal kehtestatud täiendavate maksudega inimese taskust iga päev kümme krooni. Selle kümne krooni puhul ei olnud mitte mingit pahandust, kõik kiitsid, et väga riigimehelik on käibemaksu tõstmine.


Tallinna müügimaks soodustab ettevõtlust
Erinevatest uuringutest on samas isegi selgunud, et müügimaks võiks mõjuda ettevõtlusele sootuks positiivselt. Nimelt näevad firmajuhid, et see maks pigem toetab ettevõtlust stabiilse linnaeelarve kaudu. Teatavasti sõltub firma edu suuresti just keskkonnast, mis peaks olema stabiilne ja seeläbi ka kaitset pakkuv.

Seega, kui keegi veel arvab, et müügimaks on Keskerakonna leiutis või väljamõeldis, siis tuleks tal heita pilk minevikku, sest tegelik müügimaksu idee autor Tallinna linnas on Reformierakond ning tema vaimne isa reformierakondlane Ants Leemets.

Miks siis tookord - 1997.aastal – Reformierakond loobus lõpuks oma kavatsustest? Sest nad jäid üksi, teised erakonnad neid ei toetanud ja nii ei suutnud reformarid üksi seda ettepanekut läbi viia. See ei muuda aga fakti, et Ants Leemets oli tookord müügimaksu idee vaimne isa ja selle kehtestamise eestvõitleja.

1 kommentaar:

PK ütles ...

Fakt on see, et Reformierakond on Tallinna müügimaksu autor. See, et ta lõppfaasis seda ei toetanud, ei tähenda midagi. Fakt jääb faktiks. Holsmeri küündimatu hala siinjuures ei oma mitte mingisugust tähtsust!