kolmapäev, 9. detsember 2009

Miks on tudengid just Savisaare, aga mitte Lukase vastu?

Viimastel päevadel on tudengid teinud Savisaare vastased aktsioone, kuna tänane linnavõim arvab, et Tallinna linna maksumaksja ei peaks maksma võõraste üliõpilaste sõidusoodustusi kinni. Ma saan tallinlaste murest täiesti aru.

Tudengina mind hämmastab aga Getter Tiiriku võitlemine üliõpilaste eest. Alles juunikuus võttis Tõnis Lukas ülikoolidelt tudengite arvelt raha ära ning lisaks sellele otsustati, et ei hüvitata enam õppelaenusid neile, kes lähevad pärast õpinguid avalikku sektorisse tööle. Tuletagem meelde, mida tegi Tallinna üliõpilaste ümaralaua esimees Getter Tiirik koos tolleaegse Eesti Üliõpilaskondade Liidu esimehe Joonas Pärensoniga selle peale – uskuge või mitte – aga süütasid ainult ca 5 küünalt ülikooli ette.

Ometi Lukase kärpeprogramm puudutas enamust üliõpilastest üle Eesti. Ja see kärbe oli üliõpilastele väga-väga valus, sest jutt käib sadadest tuhandest kroonidest. Aga ometi süüdati Tiiriku ja Pärensoni poolt vaid küünlaid. Mage! Tundsin siis ja tunnen ka praegu, et minu kui Tallinna üliõpilase eest nad küll tollal ei seisnud, ega seisa ka praegu.

Täna räägime aga sadadest kroonidest ja Tallinna üliõpilaste eestvõitleja võitleb nagu oleks kaalul rohkem kui elu. Miks on käitutakse topeltstandardite järgi?

Ma näen siin väga selgelt erakondlikku poliitika mustrit. Nii Pärenson kui Tiirik mõlemad kuuluvad Isamaa ja Res Publica Liitu ning muidugi nad ei saa ju välja astuda oma erakonnakaaslase ja ministri Tõnis Lukase vastu. Aga kuna IRL on Tallinnas opositsioonis, siis Margus Tsahkna taktikepi all on asutud võitlusesse Savisaare vastu.

Getter Tiirik proovis eile naerda välja väite, nagu tema ajaks erakonna poliitikat. Aga Getteri teod räägivad enese eest. TÜÜLi juhatuse esimehe käitumine (plakatid, organiseerimise viis, väljaütlemised jne) kinnitas veelkord kinnitust, et nii Päresnon kui ka Tiirik ei aja üliõpilaspoliitikat, ega seisa meie eest, vaid ajavad hoopis konkreetselt ühe erakonna poliitikat.

Mul on avalikud küsimused Tallinna Ülikooli tudengina TÜÜLi esimehe Getter Tiirikule:

Miks ei seisnud TÜÜL juunis tudengite eest ja lasite haridusministril Tõnis Lukasel rahulikult mitte enam hüvitada õppelaenusid?
Milliseid avaldusi, pressiteateid tegite ja kus telekanalitel käsite TÜÜLi esimehena kevadel Tallinna üliõpilaste nimel esinemas?
Kas teie arvastes oli küünalde süütamise aktsioon kevadel piisav probleemile viitamiseks? Kui ei, siis miks rohkem ei tehtud?

3 kommentaari:

Getz ütles ...

Hea Siret! Vastates su postituse pealkirjale- ma ei usu, et tudengid on Savisaare vastu, mitte Lukase vastu. Käesolev aktsioon ei ole suunatud ühegi erakonna vastu- TÜÜLi, kui Tallinna üliõpilaskondade katuseorganisatsiooni soov on, et tudengitele jääksid kehtima soodustused. Eelmine nädal tegime pöördumised nii Linnapeale kui LV fraktsioonidele. Aktsioonid tulid, kui esialgselt lubatud kohtumine lükati mitu nädalat edasi. Ma ei esinda oma isiklikku huvi, vaid asi puudutab üle 20 000 tudengi. Kuna TÜÜL on Tallinna üliõpilaskondade katus (EÜL üle-eestiline), siis TÜÜL reeglina ei võta sõna üle-Eestilistel teemadel. Kevadistel aktsioonidel osalesid TÜÜLi liikmed ning oldi toetavaks EÜLile. Jah, võib kahelda, kas kevadel tehtud oli parim lahendus, aga ka siin pole minu isiklik arvamus põhiline.
Ma arvan, et süüdistused minu erakondliku/ poliitilise propaganda kohta on täiesti liialdatud. Jah, olen äriregistris alates 2006. a IRLi nimekirjas, kuid palun leidke mulle avaldus, kus olen IRLi astunud? Ka mina sooviks seda näha.
Kuigi seda võib ühel kauaaegsel erakondliku taustaga (ning sooviga vaid erakondliku asja ajada) raske mõista, siis käesolev piletiteema on tudengite asi ning tudengite poliitika. Loodan, et jõuame mõlemaid pooli (Linnavalitsust ja tudengeid) rahuldavale lahendusele ning oleme seda ka välja pakkunud-öelnud, et koos Linnaga saame riiklikku süsteemi muutma hakata, kuid ei tohi enne kaotada soodustusi, kui süsteemi pole muudetud. Pealegi, ka TÜÜL on teinud varasemalt Tallinna linnaga (koostööd)- sügisel toimus ju üliõpilaselamute aktsioon, millega said avaldused-pöördumised saadetud Tallinna linna ning TÜÜLi poolt HTM-ile, mistõttu praeguse teemaga seonduvalt on väga imelik süüdistus, et asi on vaid poliitiline.
PS! Ja pealegi, Siret, oleme piisavalt palju suhelnud ka varem ja teistel teemadel, mingil põhjusel pole varem küll sinu poolt tulnud süüdistusi, et ajan vaid IRLi poliitikat jne.
Kurb!

Anonüümne ütles ...

Neiud ärge jagelege.
Aga Getter sa kirjutasid:"Jah, olen äriregistris alates 2006. a IRLi nimekirjas, kuid palun leidke mulle avaldus, kus olen IRLi astunud?Ka mina sooviks seda näha." Kui sa väidad praegu, et sa ei ole erakonda astunud siis miks ei ole sa midagi kolme aasta jooksul ette võtnud, et antud valet ümber lükata?

Getz ütles ...

Kahjuks ma ei teadnud varem, et olen IRLi nimekirjas Äriregistri teabesüsteemis. Praeguseks on teatis ka välja läinud minu nime kustutamiseks Äriregistrist.