kolmapäev, 18. november 2009

Millise erakonna huve teenib mail.ee?

Nii mõnigi meist kasutab sellist meiliaadressi, mis lõppeb domeeniga mail.ee. Siiani tundus paljudele, et tegu on millegi süütu ja usaldusväärsega. Kõik muutus aga hetkel, kui saime teada tõsiselt šokeeriva uudise. Nimelt, uskuge või mitte, kuid elektronpostiteenuse pakkuja mail.ee otsustas päev enne hiljutisi kohalike omavalitsuste volikogude valimisi, et nad ei edasta enam Keskerakonna kirju nende liikmetele ja toetajatele.

Hämmastav on just see, et www.mail.ee tegi antud otsuse juhtkonna tasandil, andmata mail.ee mailiaadressi kasutajatele isegi võimalust valida, kas nad soovivad Keskerakonna kirju või mitte. Lihtsalt tehti ära!

Kuidas on selline asi 21. sajandil ja demokraatlikus ühiskonnas üldse võimalik? Peaksime ju astuma samme, mis arendavad meie demokraatlikku ühiskonda edasi, mitte tagasi. Demokraatiat ei ehita mitte ainult rahvas, poliitikud, vaid ka ettevõtjad. Sellisest sammust võin www.mail.ee meiliteenust pakkuvast firmast Modern Times Group, arvata vaid üht, selles ettevõttes valitseb suletud ühiskonnale omane mõttelaad (loe: totalitarism).

Ma ei hakka siisnkohal rääkima sellest, kuidas nimetatud ettevõte rikkus meiliteenuse http://www.mail.ee/ kasutajate, kui klientide põhiõigusi, sest see on enam kui selge. Tahan rääkida, millestki veel murettekitavamast. Selle sammuga on www.mail.ee rikkunud demokraatlikule ühiskonnale omased põhilisi inimõigusi – sõnavabadust!

Väljavõte Eesti Vabariigi Põhiseadusest: „Kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste, samuti varalise ja sotsiaalse seisundi või muude asjaolude tõttu.”

Väljavõte Eüroopa Liidu põhiõiguste hartast: „Igaühel on õigus sõnavabadusele. See õigus kätkeb arvamusvabadust ning vabadust saada ja levitada teavet ja ideid... Igaühel on õigus sellele, et austataks tema era- ja perekonnaelu, kodu ja edastatavate sõnumite saladust. Igaühel on õigus mõtte-, südametunnistuse- ja usuvabadusele. See õigus kätkeb vabadust muuta usku või veendumusi, samuti vabadust kuulutada usku või veendumusi nii üksi kui ka koos teistega, avalikult või eraviisiliselt kultuse, õpetamise, tava ja kombetalituse kaudu.”

Modern Times Group’ile on mul järgmised küsimused:
1. Kas te olete ka teiste poliitiliste erakondade kirjad (Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit, Sotsiaaldemokraadid, Erakond Rohelised ja Eestimaa Rahvaliit jne) oma liikmetele ja toetajatele ära blokeerinud või on Eestimaa Keskerakond ainuke ohver?
2. Kas te ei arva, et selline käitumine demokraatlikus ühiskonnas, et päev enne valimisi edasta te kirju Keskerakonna liikmetele, on ebaeetiline, ebademokraatlik ja inimeste põhiõiguste rikkumine?
3. Miks te ei lase enda e-maili kasutajatel ise otsustada, kelle kirju nad soovivad ja kelle kirju mitte?

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas te peate silmas neid keskerakonna kirju, mis tulevad täiesti adressaadi tahtmata, sellepärast et mingi mahhinatsiooni kaudu on tema meiliaadress sattunud keskerakonna listi, kust on ühtlasi ka täiesti võimatu unsubscribe'ida?

Kuno ütles ...

Tunneks huvi, et kas Keskerakonnal oli olemas luba postitada valimisreklaami inimeste e-postkasti, kes seda ei soovi? Ning kas inimestele anti valida, kas nad soovivad Keskkerakonna kirju või mitte?

intgr ütles ...

Kust kohast on pärit andmed, "et www.mail.ee tegi antud otsuse juhtkonna tasandil"?

Aeg-ajalt ikka juhtub, et mõned meiliserverid või domeenid satuvad saadetud rämpspostituste tõttu nö "musta nimekirja", kusjuures need nimekirjad on tihti erinevatel teenusepakkujatel erinevad.

On siin kohal tõendatud, et asi ei tulene mitte masinate "objektiivsest spämmihinnangust", vaid oli mail.ee juhtkonna poliitiline otsus?

spam ütles ...

Paistab, et lihtsalt keskerakond oma spämmiga sattus blacklisti, mis võib juhtuda iga teenuse puhul kus toimib administreerimine.
Võtame näiteks Google. Kui piisavalt paljud inimesed teatavad, et keskerakonna mail on nende arust rämpspost. Siis Google hakkab juba automaatselt piirama keskerakonna mailide jõudmist ohvrini.
Kõik parema teenuse nimel.

Anti ütles ...

Kas on täiesti välistatud, et tegemist oli lihtsalt spämmerite blacklistiga?

Kas te mail.ee käest küsisite, et mis toimus?

Mis vastus oli?

Kui see oli juhtkonna tasemel tehtud, siis mis tõendid teil selle tõestamiseks on?

Avaldage need siis ometi?

Nii nagu see postitus praegu on, mõjub see täiesti ühekülgse ja subjektiivse lahmimisena, mis ühelegi poliitikule au ei tee.

Anonüümne ütles ...

Siret ei ole ju poliitik, ta on lihtsalt keskerakonna liige.

Unknown ütles ...

keskerakond.ee sattus no.spam.ee musta nimekirja.

http://no.spam.ee/header_checks

Anonüümne ütles ...

Mina arvan, et ANSIPI VALITSUS on süüdi :D:D:D kes neid erakondade kirju ikka tahab???

Priit Kutser ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Priit Kutser ütles ...

Minu arvates on see ohumärk, kui erasektor hakkab kodanike põhiõigusi sellisel moel piirama. Põhiõigused, mis on kaitstud Eesti Vabariigi põhiseaduse ja ka rahvusvaheliste kokkulepetega. Mail.ee-d opereerivale ettevõttele ei loe need aga midagi. Tegemist on rootsi ettevõttega. Ei taha siinkohal spekuleerida, kas Rootsi riigi lugupidamine inimõigustesse on vaid väline mask? Tegelikkust peegeldab hoopis Modern Times Group ja tema tegevus Eestis?