kolmapäev, 26. august 2009

Milline võiks olla Väike-Maarja vallavanem?

Mõtlesin siin üks õhtu, et milline võiks olla meie valla vallavanem. Kuigi vallavolikogu esimehel on tulenevalt seadustest vallavanemast rohkem võimu, on vallavanem Eestis kuidagi olulisemaks kujunenud. Kuuleme ka linnapeadestki rohkem kui linnavolikogu esimeestest. Uhkem on ju öelda, et oled linnapea või vallavanem kui volikogu esimees. Ehk siis, mida ma öelda tahan on see, et valla rahvast ja üldse valla arengut silmas pidades on ääretult tähtis, et meil oleks võimalikult pädev vallavanem. Eks see ole oluline iga valla ja linna puhul, et nende juhid oleksid igati tublid ja võimekad, aga Väike-Maarja sugused vallad ei saa kohe kuidagi endale kehva vallavanemat lubada. Eriti veel sellistes raskestes majanduslikes tingimustes, kuhu on Ansipi saamatus meid viinud.

On rida omadussõnu, mis kirjeldaksid ja iseloomustaksid Väike-Maarja vallavanemat. Esimesena tooksin välja selle, et vallavanem peaks kindlasti olema keegi kohalik. Ehk siis inimene, kes on siitkandist pärit. See on väga oluline, et ta tunnetaks siinset elu-olu ja üldist õhkkonda. Samas pole hea, kui meie vallavanem oleks pidevalt vaid siin elanud. Tal peaks olema kogemused mõne suurema kohaliku omavalitsuse juhtimisest, näiteks Tallinna linnast saadud kogemused. Keegi, kes on kodust veidi aega eemal elanud ja töötanud, näeb kohalikke asju seetõttu hoopis uues valguses, mis tihtilugu aitabki kodukandi probleeme teise vaatenurga alt vaagida.

Seejärel märgiksin ära vanuse. Leian, et vallavanem peaks olema noor. Miks? On aeg tuua noored kodukohta tagasi. Keegi ju ei vaidle vastu, et Väike-Maarja vajab noori tegijaid. Nagu terve Euroopa vananeb, vananeb ka Eesti ning ka Väike-Maarja elanikkond. Meil on tarvis noort elujõudu! Volikogu esimees võiks aga näiteks olla taas selline eakam inimene, kes oleks omakorda selliseks tasakaalustavaks jõuks vallajuhtimises.

Nii et minu nägemuses peaks Väike-Maarja vallavanem olema keegi kohalik, siin üles kasvanud, kuid mingi aeg võõrsil elanud noor inimene. See annaks meie vallale vajaliku tõuke edasi, sest elame ajal, kus me vajame uut hingamist rohkem kui kunagi varem meie valla ajaloos.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sa mõtled ilmselt iseennast? ;)

Anonüümne ütles ...

Mul tuli sama tunne, et toodud kriteeriumite (nooruslik, kohalik aga omab kogemust kaugemalt, Tallinna linna kogemus) järgi ei peakski volikogu praegusest nimekirjast eriti kaugemale vaatama kui kultuuri- ja hariduskomisjoni aseeesimehest, sest esimees Jüri on küpses keskeas ja sobiks hästi selle tõttu volikogu esimeheks.
Kui tõsisemalt edasi arutada siis kriisi olukorras (ma ei tea kohalikku olukorda nii täpselt) tuleks pigem kaaluda juhte väljastpoolt kogukonda, sest oma küla mehed ei suudaks valusates otsustes kokku leppida (kui tuleb tulude kahanemise tingimustes hakata kärpeid tegema) ja võiksid neid pigem võtta isiklikult tasandilt.
Igatahes ootan huviga valimiste tulemusi, sest headel aegadel pole raske olla rooliratta juures aga muutuste ajal tulebki välja, kas inimeses on seda juhiks vajalikku sisu.

vaidakas ütles ...

Väike-Maarjas elu kihab igatahes... ;)