kolmapäev, 25. veebruar 2009

Laar tegi haltuurat!

Oli 18. veebruari õhtu. Vaatasin kella. See oli üheksa. Õhtusöök Isamaa ja Res Publica Liidu juhi ja riigikogu liikme Mart Laariga pidi algama juba rohkem kui kaks tundi tagasi. Laariga kohtumisõhtu ei olnud rahvale tasuta. Kohaletulnud auväärsed kodanikud olid õhtu eest tasunud esinejale honorariks vähemalt 600 krooni inimese kohta. Õhtujuhiks oli tuntud telenägu Marko Reikop, kes üritas ootamisest tingitud närvilisust ja õhus kerkivat pinget kuidagiviisi leevendada. Inimesed nihelesid, sosistasid, mõni kõndis ringi, kuid keda pole, oli Mart Laar ise, kellega kohtumiseks me sellesse restorani kogunesime. Olukord oli tõsiselt piinlik.

Restoran Kolm Õde oli kõiki kutsunud, lubades Mart Laari ja kinnitades et kitsas ringis saab poliitik olla „ausam ja avameelsem“. Rahvast ei olnud tõesti palju,kohal oli umbes 20 huvilist, ruulis nende hulgas Otepää mees – Jaanus Raidlal, kellest paistis olevat saanud tõsine Laari fänn. Koos temaga oli kohale tulnud ka reformierakondlasest Otepää vallavanem ja teisi sealseid oravapoisse. Need itsitasid pihku, et Laar nii pikalt hilineb. Tõega au andes õhtujuht Marko Reikop provintsireformeritele ja isegi mitte Raidalile tähelepanu ei pööranud, mind ja minu sõpru aga nimetas ta mitmel korral, et rahvas ikka teaks, kes korralike inimeste sekka on sattunud.

Veidi enne kaheksat ja ligi kahe ja poole tunnise hilinemisega jõudis hingeldav, sassis juustega, kingapaelad lahti, pluus püksist väljas, karvane kõht punnis ees ja silmnähtavalt ärritunud Mart Laar, kes kirus riigikogu opositsiooni eesotsas Keskerakonnaga, kes olevat tema kallist aega raisanud oma mõttetute küsimuste esitamise ja lubamatute pauside võtmisega. Tema olevat mees, kellele ei meeldi totruste ja igasuguste jamadega tegeleda. Seejärel vajus ta õhtujuhi kõrvale toolile ja hakkas Marko Reikopi saatel rahvast lausdemagoogiaga kostitama. Tema lemmikteemaks osutus loomulikult Keskerakonna ja tema liidri Edgar Savisaare räige mahategemine. Keskerakonna idee Suur-Tallinnast, mis olevat kantud Suur-Helsingi ja Suur-Stockholmi ideedest, ristis austatud riigikogu liige koheselt Suur-Maarduks. 16 000 elanikkonnaga Maardu, mis on Tallinna külje all ja kunagi ka Tallinna osa olnud ja mis on sama suur, kui Pirita, pidi ekspeaministri arvates olema tõsiseks ohuks Eesti riigi julgeolekule. Üleüldse pidi Tallinna võimalik laienemine kujutama aastal 2009. aastal Laari arvates ohtu Eesti iseseisvusele, millest paraku Keskerakond polevat siiani aru saanud.

Laar ei varjanud sugugi, et koalitsioon käitub Keskerakonnaga seoses soolise võrdõiguslikkuse seadusesse tehtud muudatusega mitte just kõige viisakamalt. Mart Laar kirjeldas parlamendis koalitsiooni käitumist järgmiselt, tsiteerin: „Antud hetkel ma toetan parlamentaarset sigatsemist ja toetan seda ka edaspidi.“ Pean Laari siinkohal tunnustama, et Laar on mees, kes ütleb kohe välja, mida ta mõtleb.

IRLi esimehe lemmikteemaks olid ka riigieelarve kärped. Tema arvates kärbiti liiga vähe ning kevadel tuleb arvatavasti teha järjekordne negatiivne lisaeelarve. Laar ei hoidnud end tagasi eelmiste valitsuste kritiseerimisega, sest tema arvates on just nemad süüdi selles, et täna tuleb meil riigieelarvet kärpida.

Huvitav oli ka see, et Vabariigi Valitsuses oleva IRLi juht ei hoidnud end tagasi ka koalitsioonipartnerite tagarääkimisest. Ühtviisi said kriitikalaviini osaliseks nii Reformierakond kui ka sotsiaaldemokraadid. Oravad said selle eest, et nad on läbi aegade pidevalt makse langetanud ja soovivad rajada Eestisse palgaarmeed. Samuti süüdistas Laar peaminister Ansipit selles, et Eestil oli reaalne võimalus minna üle Eesti majandust päästvale eurole, kuid tingituna peaministri otsustusvõimetusest ja saamatusest, seda ei juhtunud.

Laar näeb ohtu Eesti julgeolekule ka lõuna poolt. nimelt tunneb Laar muret Läti palgaarmee pärast, sest kui sellega peaks midagi juhtuma, siis on Eesti lõunapiir kaitseta.

Kui Laari käest küsiti, et kes teda nõustavad, siis ta ütles vastu, et pigem tullakse tema, kui kriisinõustaja käest nõu küsima. See on eriti märkimisväärne, et praeguse valitsuse ainus „kriisiplaan“ on kärpepoliitika. Kärpe-teema juures on märkimisväärne ka see, et kuigi rahandusminister kinnitab, et riigieelarvet peaks kärpima nii seitse miljardit veel lisaks juba kaheksale kärbitud miljardile, väitis tema koalitsioonipartnerist IRL juht, et edaspidi tulevat kärpida üksnes poolteist miljardit krooni, mitte rohkem.

Kuna iga inimene pidi Laariga õhtustamise eest maksma vähemalt 600 krooni, võis Laar sel õhtul teenida kokku ligi 20 000 krooni. Igati arvestatav topeltteenistus lisaks riigikogust saadavale maksumaksja rahale.

Kõige selle juures ei saa märkimata jätta, et kui IRL fraktsiooni esimees rahvaga kohtumisele jõudis, ei olnud riigikogus istung veel kaugeltki läbi saanud. Ehk teisisõnu Laar tegi tööluusi maksumaksja kulul ja talle maksti selle eest veel peale ka. Lihtsalt öeldes tegi haltuurat! Kes ütleks ära võimalusest teenida rahva kulul veel paarkümmend tuhat krooni ühe õhtuga? Kindlasti ei oleks selleks inimeseks kahekordne peaminister Mart Laar! Kui palju taolisi hästirahastatud kohtumisõhtud pealinna restoranides on ta veel korraldanud Riigikogu istungite ajal? Kahjuks ei olnud sellel kohtumisel väljaöeldud erilist sisu, peale sõimu ja ähkimise. Võin öelda, et raiskasin ilmaasjata terve õhtu.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Laar on teada-tuntud demagoog. See on lihtsalt jube, kuidas ta lahmib, eriti mis puudutab Keskerakonda ja selle esimeest. Ta võiks oma demagoogiat ja populismi püüda kuidagigi stiilselt varjata, kuid nagu näha, siis ta ei ürita, ega ka vist tahagi...

Priit Kutser ütles ...

Ülikoolis oli mul selline õppeaine, nagu demagoogia. Kord anti meile analüüsida ühe inimese kõne, kes tundus olema poliitik. Kõne sisuks oli Edgar Savisaar ja tema lausmahategemine. Pidime leidma erinevaid demagoogiavõtteid, mida kõnes oli kasutatud. Leidsin kõik need riburadapidi üles ja sain hindeks A+. Huvitav, kelle kõne ma uurisin? Loomulikult oli see meie "kriisinõustaja" Mart Laar ise! :)

Anonüümne ütles ...

hahaha - Laar nõustab, kuidas sattuda majanduskriisi! :)

Anonüümne ütles ...

Ja kindlasti tasub ta selle hotelli ja toidu arve oma kuluhüvitisest.

Unknown ütles ...

KULLA INIMESED(loe: poliitikud),
Kas tõesti ei ole nendes nii populaarseteks saanud blogides kirjutada mitte millestki targemast või huvipakkuvamast? Olen paari päeva vältel süvenenud mitmete eesti erinevate erakondade poliitikute kirjutistesse ja mis sealt välja tuleb- lõputu mahategemine ja kritiseerimine, mis läheb üle igasuguste piiride omamata otsa ja äärt. USKUMATU! Ja siis tullakse valimiskampaania eel loosungitega- vali mind, ära vali teda jne. TEID ON VALITUD RIIKI JUHTIMA JA EESTI RAHVA IDEID EDASI KANDMA NING TEOSTAMA, MITTE AGA ÜKSTEIST MATERDAMA!!!!!!!!!! Jube kurjaks teeb ikka küll- pada sõimab katelt, kõik on ikka iseenda heaolu peal väljas. Sellises olukorras tekib ainult tahtmine kiiremas korras Eestist jalga lasta ja mitte kunagi enam tagasi tulla. Olen praegu lõpetamas keskkooli- meie põlvkond peaks olema just see, mis on hetkel suurima valiku ees edasise suhtes(pean silmas majandusolukorda jne). Ja kui veel lisandub selline sõnatuksvõttev olukord poliitikas, siis no tõesti, võta oma 7 asja ja mine USA-sse lapsehoidjaks või Soome modelliks.
Olen siiani ikka toetanud Keskerakonna vasakpoolset ideoloogiat ja programmi poliitikas, Savisaare ükskõiksust teiste erakondade suhtes ja heasõnalisust iseendaks jäämisel, kuid enam ei oska ma küll midagi mõelda ega öelda. Selle peale võib muidugi väita, et tule ja tee ise paremini- arvatavasti teeksingi, sest sellise avaliku mahategemisega ei jõua Eesti riik ega poliitika mitte kuskile!