laupäev, 2. juuli 2011

Tarandist saaks kogu Eesti rahva president, Ilvesest mitte

Värske Emori küsitluse tulemusena toetaks Tarandit presidendina 23 protsenti inimestest. Stardipositsioonina, nüüd kus presidendi kandidaatide vahel alles sisuline debatt algab, on see väga hea asetus.

Mõelge ise – Ilvesel on viie aasta jooksul olnud pidavalt võimalik ennast tõestada, näidata, enda ideid tutvustada ja Eesti riigi arengut suunata ning selle viie aastase kampaania jooksul on ta suutnud ennast armastama panna ainult alla poole Eesti inimestest. Samas, Tarandit vaid mõne nädalaga hakanud presidendina toetama juba 23 protsenti inimestest.

Ehk teisisõnu – see, et Ilvese toetus on ainult 49 protsenti, näitab tegelikult istuva presendi nõrkust. Ning, kui ta ei ole suutnud saada senise viie aasta jooksul kogu Eesti inimeste presidendiks, siis vaevalt saab ta seda ka teisel valitsemise ajal.

Samas, minu hinnangul on Indrek Tarandil võimalus saada valimise korral kogu Eesti rahva presidendiks, sest juba praegu toetavad teda vägagi võrdväärselt nii eestlased (22 protsenti) kui ka mitte-eestlased (25 protsenti). Sellist presidenti vajab Eesti täna rohkem kui kunagi varem.